Kiristyneestä pandemiatilanteesta huolimatta sai kilta vihdoin kokoonnuttua glögitilaisuuteen tapaamaan toisiaan, vaihtamaan kuulumiasia ja toki palkitsemaan vuoden aikana kunnostautuneista jäseniä.

Glögitilaisuus järjestettiin ravintola Kiltakellarissa, joka toki jo nimensä ansiosta sopii hyvin tämän kaltaisen tilaisuuden pitopaikaksi. Tapahtuma oli käytännössä myös rannikkotykistön perinne-esineistön yhden uuden kodin avajaistilaisuus. Yksi kiltakellarin kabineteista on nimittäin hiljattain sisustettu rannikkotykistön perinnemateriaalilla. Toistaiseksi mukana kaluston esille laitossa ovat olleet Rannikkoupseeriyhdistys ja Suomenlinnan Rannikkotykistökilta. Lisäksi ainakin Rannikkotykistön perinneyhdistys on esittänyt halukkuutensa tuoda jotakin esineistöstään tilaan ihailtavaksi. Ajatuksena on, että kabinetti toimisi siihen halukkaiden rannikkopuolustushenkisten yhdistysten yhtenä mahdollisena kokoontumispaikkana. Toki myös muut ryhmät saattavat viehättyä tilaan koottavista esineistä ja tarinoista.

Eeva Nordman isänsä muotokuvan vieressä, vuoden kiltalainen Pasi Favorin “kevyen” kotiinviemisensä kanssa ja killan puheenjohtaja Auvo Viita-aho aloittelemassa tilaisuutta.

Glögille osallistui noin 35 henkilöä. Mukaan saatiin myös rouva Eeva Nordman, joka hiljattain lahjoitti killalle isänsä eversti Arvo Erkki Lyytisen muotokuvan. Eversti Lyytinen oli käytännössä rannikkotykistön kiltatoiminnan perustaja ja siksi maalaus istuukin hyvin Kiltakellarin kabinetin seinälle.

Tilaisuus aloitettiin puheenjohtajan lyhyellä kertauksella vuoden tapahtumista ja maljan nostamisella Suomenlinnan Rannikkotykistökillalle. Tämän jälkeen hoidettiin palkitsemiset ja loppuilta vietettiin seurustellen, Kiltakellarin onnistuneita salaatteja nautiskellen sekä mm. perinnehuoneeseen tutustuen.

Vuoden kiltalaiseksi valittiin ansiokkaasti tämänkin kesän Kuivasaaren retket opastanut reservin majuri Pasi Favorin. Favorinin kristallintarkka sekä rannikkotykistön ampumatekniikan että sitä ympäröivän muun historian tuntemus on tehnyt Kuivasaaren kävijöihin vaikutuksen.

Killan arvokkain palkintoesine on pöytästandaari, jolla palkittiin, tosin poissaolevana, tällä kertaa seuraavat henkilöt tai yhteistyötahot

  • Kuivasaaren pitkäaikainen isäntä Mikko Lahtinen
  • IHA-Lines, killan pitkäaikainen kumppani rannikon kuljetuksissa
  • Risto Pakarinen (Puolustuskiinteistöt/Senaatti), puolustushallinnon tuki on Kuivasaarenosalta jo vuosikymmenet henkilöitynyt nyt eläkkeelle jäävään Risto Pakariseen
  • Henrik Nysten, Maanpuolustuskoulutus ry:n meripuolustuspiirin väistyvä päällikkö on ollut tukemassa killan alustoimintaa useita vuosia

Killan ensimmäisen luokan barettimerkki voidaan myöntää vähintään kuusi vuotta killassa toimineelle henkilölle erityisistä ansioista. Tällä kertaa kiltamerkit myönnettiin Sami Forsmanille, Pertti Reijoselle ja Jaana Visakolle.

1. luokan barettimerkkiä vastaanottamassa Pertti Reijonen ja Sami Forsman. Taustalla killan sihteeri Timo Elolähde.

Toisen luokan merkki myönnettiin Iina Aranko-Forsmanille, Tony Grönroosille ja Kirsi Kostamolle.

Iina Aranko-Forsman ja Tony Grönroos 2. luokan barettimerkin vastaanotettuaan.
Näkymä perinnehuoneesta, jonka sisustus elää ja muuttaa muotoaan sitä mukaa kun esille laitettavaa materiaalia tulee tarjolle. Huoneesta vastaa toistaiseksi Auvo Viita-aho. Tavoitteena on koota esille laitettavista tavaroista myös tarinoita ja koota ne kabinettiin luettavaksi. Ehkä myös rannikkotykistön kirjallisuutta laitetaan jossakin vaiheessa tilaan selailtavaksi. Ihailtavana ovat mm. kaikkien 1990-luvun rannikkotykistön seitsemän itsenäisen joukko-osaston pienoisliput.

0 kommenttia

Vastaa

Avatar placeholder

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *