Kilta päätti toteuttaa vuoden 2021 syysretken edellisen vuoden tapaan Järvön saarelle, koska vuoden 2020 koronasyksynä vain 12 jäsentä rohkesi lähteä retkelle mukaan. Nyt mukana oli isäntien lisäksi 26 kiltalaista. Lähes poikkeuksellisen vieno pohjoistuuli ja aurinkoinen sääkin suosivat matkalaisia.

Retkeläisiä kahvilla. Vasemmalla Järvön hoitokunnan puheenjohtaja Mika Pyyskänen.

Rannikkoprikaatin harjoitusalueisiin lukeutuvalla Järvön saarella on vuonna 1985 talkoilla rakennettu ja ihan kunnioitusta herättävä kiltamaja, rantasauna, muut tarpeelliset ulkorakennelmat sekä suojainen pienvenesatama. Järvö on kaikkien kiltalaisten käytettävissä, mutta jäänyt silti jo sijaintinsa takiakin monelle kiltalaiselle tuntemattomaksi kohteeksi. Suojaisen satamansa ansiosta se tarjoaa matkaveneillä paljon aikaansa viettäville kiltalaisille kuitenkin mainion tukikohdan.

Järvö on useimmiten myös veneettömien kiltalaisten saavutettavissa. Soitto vain hyvissä ajoin saaren isännälle, Ari Orpanalle, ja saat tietää milloin nouto killan veneellä Porkkalan Merikylästä (Marina) on mahdollista. Kulujen kattamiseksi seurueelta peritään 30 euron vierailumaksu. Kiltamajassa voit myös majoittua, sillä siellä on kaksi makuuhuonetta ja suuri makuuparvi. Jos olet kiinnostunut käyttämään saarta kesäisin veneretkiesi tukikohtana, ota silloinkin yhteys isäntään ja kysy järjestelyistä. Ilman ennakkoilmoittautumista ei tällekään sotilassaarelle voi poiketa.

Killan syysretkelle saattoi liittyä joko Santahaminasta, Eirasta tai Porkkalasta. Ohjelma oli yksinkertainen mutta toimiva. Aluksi saaren hoitokunnan puheenjohtaja, Mika Pyyskänen, toivotti joukon tervetulleeksi, kertoi lyhyesti saaresta ja kiltamajasta ja ohjasi jo nälkäisen joukon makkaranpaistoon. Lounaan jälkeen tehtiin Mikan johdolla saarikierros, jolla saaren historian tuntemusta voitiin syventää.

Saarikierroksella ihasteltiin saaren kauneutta ja erityisesti saarelta avautuvia näkymiä.

Saaren laakeilta rantakallioilta avautuvat kauniit näkymät lähisaaristoon ja itse saarikin on pääosin kauniiden käkkärämäntyjen ja kelojen koristamaa hyväkulkuista metsää ja kalliomaastoa. Porkkalan vuokra-ajan aikaisten neuvostoliittolaisten tykki- ja tulenjohtoasemien räjäytettyihin jäänteisiin törmää siellä täällä. Erikoisuuden muodostaa saaren keskellä oleva kosteikko, joka oli aikanaan makeavetinen lampi. Kerrotaan, että venäläiset olisivat räjäyttäneet ja juoksuttaneet lammen tyhjäksi Krimin sodan aikaan, etteivät engelsmannit olisi saaneet vettä saaresta. Saarta onkin räjäytelty siinä määrin pahasti, ettei useista yrityksistä huolimatta saaren porakaivoista saa ylös kuin merivettä.

Killan rantasaunakin täyttää hyvin tehtävänsä. Savusaunastakin saarella haaveillaan.

Kierroksen jälkeen juotiin kahvit ja vaihdettiin tärkeimmät kuulumiset. Muutama ehti välissä myös saunomaan ja osa tutustui saaren frisbeegolfrataan. Lopuksi tutustuttiin paikkaan ja kiltamajaan omaehtoisesti, keskusteltiin yhteisesti killan tarjonnasta jäsenille sekä kiitettiin isäntiä ja emäntiä oikein mukavasta syyspäivästä.

Retki täytti varmasti taas tehtävänsä ja toi Järvön saarta ja kiltaa tutummaksi jäsenilleen – ja tarjosi tietysti mukavaa yhdessäoloa erityisissä puitteissa. Erityiskiitos Mika Pyyskäselle, Ari ja Jasmin Orpanalle sekä linnakeveneen päällikölle Matti Hiltuselle.

Hyvää loppusyksyä toivotellen,

Reissun kansimies ja killan puheenjohtaja,

Auvo Viita-aho

Kategoriat: JärvöRetket

0 kommenttia

Vastaa

Avatar placeholder

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *