Helsingin edustalla sijaitsevaan Kuivasaareen, normaalisti suljetulle puolustusvoimien linnakesaarelle, järjestetään kesällä muutama opastettu erikoisretki. Ryhmille järjestetään myös yksityisvierailuja erikseen sovittavana ajankohtana.

Lähde Sinäkin IhaLinesin matkaan ja näe kappale Helsingin puolustushistoriaa! Retkellä on ainutlaatuinen mahdollisuus nähdä Kuivasaaren kuuluisa (RAID-elokuvastakin tuttu) valtaisan suuri, suorastaan jättikokoinen 12-tuumainen kaksoistykkitorni maanalaisine käytävineen ja tiloineen, sekä muita museotykkejä.

Lisäksi saaressa kulkiessa pääsee näkemään aitoa saaristoluontoa. Kuten monilla muillakin armeijan saarilla, on luonto Kuivasaaressakin hyvin säilynyttä. Helsingissä esimerkiksi nuokkukohokki kasvaa ainoastaan armeijan saarilla: Kuivasaaressa ja viereisessä Isosaaressa. Runsaan lintukannan lisäksi Kuivasaaressa on tavattu peräti 400 perhoslajia.

Kuivasaaressa on myös historiallisia tsaarinajan rakennuksia sekä jonkin verran vanhoja istutuksia. Kierroksen päätteeksi voit nauttia Rannikkosotilaskodin herkuista, eli nyt on kerrankin mahdollisuus muistella sotilaspalvelusaikaa ja tarjota vaimolle ja lapsillekin ne kuuluisat munkkikahvit. Saarella on usein myynnissä myös maanpuolustukseen liittyvää kirjallisuutta ja julkaisuja. Maksaminen saaressa on mahdollista myös kortilla. Kuivasaari on Suomenlinnan Rannikkorykmentin harjoitusaluetta ja sijaitsee Harmajan itäpuolella noin 8 km päässä kaupungista. Käytännössä saaresta ja sen kalustosta pitää huolta Suomenlinnan Rabnnikkotykistökilta ry. Kilta toimii myös retkeläisten isäntänä ja oppaana.

KUIVASAARI-RETKET 2021

Kesäkuussa ehdittiin jo yksi retki järjestää, mutta vielä on kaksi retkiviikonloppua edessä. Retken kokonaiskesto on noin 3 ½ tuntia. Veneen lähtöpaikka on Merisatama, Café Caruselin edusta (Helsingin Eira). Retkiä on heinä-elokuussa 8 kappaletta:

Lauantai 31.7.  klo 11 , takaisin 14:30
Lauantai 31.7.  klo 13:30 , takaisin klo 17
Sunnuntai 1.8. klo 11 , takaisin 14:30
Sunnuntai 1.8. klo 13:30 , takaisin klo 17
Lauantai 14.8. klo 11 , takaisin 14:30
Lauantai 14.8. klo 13:30 , takaisin klo 17
Sunnuntai 15.8. klo 11 , takaisin 14:30
Sunnuntai 15.8. klo 13:30 , takaisin klo 17

Yhteysveneessä on käytettävä maskia ja saarelle päästäksesi on esitettävä kuvallinen henkilöllisyystodistus, suomalaisilta riittää myös ajokortti. Vain päivän jälkimmäiset lähdöt ovat avoinna myös ulkomaalaisille (vaaditaan henkilötodistus tai passi). Suosittelemme paikkojen ostamista ennakkoon netistä. Näin varmistat että mahdut mukaan.

Matkat tehdään m/s Merisaukolla tai m/s Merisarasteella Helsingin Merisatamasta Eirasta ravintola Caruselin ja Pihlajasaaren laiturin kohdalta, läheltä bussi nro 14 päätepysäkkiä. Kartasta katsottuna lähtöpaikka on Laivurinkadun pään kohdalla rannassa. Ks. reittikartan vihreä reitti. Retkien kesto on noin 3 ½ tuntia, josta Kuivasaaressa vietetään noin 2 ½ tuntia.

Huomio ryhmät! Myös erikseen sovittavana ajankohtana ryhmille yksityisvierailuja >> Suomen kansalaisista koostuva ryhmä voi sopia myös yksityisvierailusta ja tilausristeilystä erikseen sovittavana ajankohtana.

Retken hinta kuljetuksineen aikuisilta on 30 euroa ja 5 – 16 vuotialta 10 euroa. Jos veneessä on ennakkovarausten jälkeen vielä tilaa, voi lippuja ostaa myös saaressa luottokortilla. Liput tarkastetaan veneeseen astuttaessa ja saareen saavuttaessa. Lippuja ei lunasteta takaisin eikä vaihdeta. Esteen sattuessa voitte kuitenkin luovuttaa lippunne jollekin toiselle Suomen kansalaiselle. Ennakkoon ostetut tulee esittää viimeistään 15 minuuttia ennen veneen lähtöaikaa. Ota saariretkelle mukaan kuvallinen henkilötodistus ja sopiva vapaa-ajan asu, ei korkokenkiä.

Kuljetuksista vastaa IHA-Lines Helsinki Cruises, Risteilytoimisto, Meritullintori 6, puh. (09) 6874 5050.

Kuhunkin lähtöön myydään etukäteen korkeintaan 60 lippua. Lisäksi, jos sää sallii matkustamisen kansipaikoilla, myydään Merisatamassa vielä 20 lippua kutakin lähtöä kohti.

Valokuvaus on sallittua määrätyissä kohteissa, eli kamerat kannattaa ottaa mukaan! Lastenvaunut eivät ole suotavia, koska aluksella on niille niukasti tilaa ja Kuivasaaressa vaunuja on paikoitellen vaikea työntää.

Tuotto käytetään lyhentämättömänä Kuivasaaren rannikkotykistömuseon ylläpitoon ja kehittämiseen. Retkien järjestelyistä vastaa Suomenlinnan Rannikkotykistökilta ry yhteistyössä Rannikkosotilaskotiyhdistys ry:n kanssa. Tervetuloa koko perheen voimin!